Meniu Uždaryti

2021-aisias plastikinių šiaudelių neliks. Kokios šiaudelių alternatyvos mūsų laukia?

Daugiau nei pusę atliekų vandenynuose sudaro vienkartiniai indai. Tarp jų plaukioja ir milijardai plastikinių šiaudelių. Jie ne tik teršia vandenį, bet ir žaloja gyvūnus. Pagal naująją ES direktyvą, nuo 2021-ųjų turėtų nebelikti tiek daugumos vienkartinio naudojimo indų, tiek plastikinių
šiaudelių. Kumutis kviečia nelaukti ir siūlo alternatyvą – gamtai draugiškus šiaudelius iš kviečių stiebų. 

Kumutis yra alternatyvių plastikui šiaudelių gamintojas ir didmeninis tiekėjas, siūlantis Lietuvos rinkai unikalius šiaudelius gėrimams. Atrandantys savo populiarumą, bene labiausiai atitinkantys zero waste filosofiją, išskirtiniai kviečių šiaudeliai gėrimams jau džiugina Lietuvos gyventojus.

Nors plastikiniai šiaudeliai yra sąlyginiai nesenas išradimas, žmonės tuščiavidurius vamzdelius skirtus gėrimui naudoja jau šimtmečius. Šiaudelius gėrimui pirmieji naudojo ankstyvieji šumerai– jie šiaudeliais gerdavo alų, tam kad į burną nepatektų aluje plaukiojančios kietos dalelės. Viduramžiais kunigai vyną iš nepatogių taurių gerdavo per auksinius ar sidabrinius šiaudelius. Ilgą laiką žmonės naudojo šiaudelius iš gamtoje randamų augalų stiebų.

Tik gerokai vėliau, 1888 m. Marvin Stone pirmasis patentavo popierinį šiaudelį gėrimams. Legenda byloja, kad 1880 m. karštą vasaros dieną Marvin Stone gerdamas mėtų gėrimą per šiaudą, kuris vėliau pradėjo skilti, nusprendė, kad jis galėtų padaryti kažką geresnio.

Tam, kad popierinis šiaudelis vos sušlapęs nesubliūkštų, M. Stoune`as jį išmirkė parafine. JAV gazuotų gėrimų parduotuvės tapo neįsivaizduojamos be M. Stoune`o šiaudelių.

Beveik po keturių dešimtmečių Josephas Friedmanas tokį šiaudelį patobulino – įsuko į jį varžtą, o iš išorės, išilgai sriegio, užvyniojo dantų siūlą. Ištraukus varžtą bei nuvyniojus galą, gofruota šiaudelio dalis galėjo laisvai lankstytis į visas puses. J. Friedmanas savo išradimą patentavo. Ligoninės buvo vienos iš pirmųjų kurios pritaikė lanksčiuosius šiaudelius, nes jie leido pacientams gerti skysčius gulint lovoje. Per dešimtmečius šiaudeliai labai išpopuliarėjo ir tapo neatsiejami nuo gaiviųjų gėrimų ir kokteilių visoje Amerikoje. Šiaudeliai praktiškai nebūna perdirbami ir iš karto panaudojus tampa greita šiukšle. Šiaudeliai daro milžinišką žalą mūsų gamtai ir vandenyno gyvūnijai.

Per pastaruosius penkerius metus atsirado daugybė judėjimų, kurie skatina atsisakyti vienkartinio plastiko naudojimo ir siūlo rinktis draugiškus aplinkai šiaudelius. Korporacijos, savivaldybės ir netgi nacionalinės vyriausybės siūlo ir įgyvendina plastikinių šiaudelių draudimus. Vartotojai tampa sąmoningesni ir kuria naują paklausą.

Šiuo metu jau galima rinktis iš daugybės alternatyvų plastiko šiaudeliams. Netgi siūlomi daugkartinio naudojimo produktai tokie kaip, stikliniai šiaudeliai, metaliniai šiaudeliai, metaliniai sulankstomi šiaudeliai ar bambuko šiaudeliai. Tiesa, plačiam naudojimui tai nėra pats patogiausias variantas, kadangi panaudojus reikia išvalyti ir paruošti šiaudelį kitam kartui, bei juos reikia nuolat nešiotis su savimi.

Plačiam vienkartinių šiaudelių naudojimui labiausiai tinka organiški šiaudeliai. Neretai grįžtama prie popierinių šiaudelių, tačiau dėl jų suminkštėjimo ilgiau pabuvus gėrime, populiarėja natūralių šiaudelių alternatyvos.

Natūralūs šiaudeliai

Grįžtama prie pirminių šiaudelių iš gamtos pasirinkimo, naudojant augalų stiebus. Termiškai apdoroti ir sterilizuoti augalų stiebai yra kietos struktūros ir puikiai tinka naudoti įvairiems gėrimams. Nendrių šiaudeliai, rugių šiaudeliai arba kviečių šiaudeliai yra puikus pavyzdys, kad galima tausoti gamtą ir kartu patenkinti visuomenės poreikius. Taip pat suyrantys šiaudeliai kokteiliams, sultims ar kitiems gėrimams yra archajiški ir stilingi.

Posted in Naujausi pokyčiai